Selkä on sielun peili
Ihminen on kokonaisuus. Kun hän on henkisesti ja fyysisesti tasapainossa, hän voi hyvin. Tämänhetkinen elämäntyyli voi horjuttaa tätä tasapainoa ja terveyttämme. Alamme voida huonosti, saatamme tuntea kipua tai sairastua.
Kiire ja stressi johtavat monenlaisiin psyykkisiin ja fyysisiin oireisiin. Yksi yleisimmistä on kestojännitykset lihaksissa. Kestojännitykset aiheuttavat herkästi kiputiloja liikuntaelimissä.
Selkävaivojen ja henkisen hyvinvoinnin välillä on selvä yhteys. Stressi vaikuttaa aivojen pohjaosassa olevan limbisen järjestelmän kautta autonomiseen, eli tahdosta riippumattomaan hermostoon. Autonominen hermosto taas vaikuttaa muun muassa lihasten jännitystasoon ja verenkiertoon.
Jännittyneet lihakset suojaavat itse selkärankaa heikommin kuin rennot ja huonontavat verenkiertoa, jolloin selkä kipeytyy herkemmin. Pienikin virheliike tai paha asento voi johtaa loukaantumiseen ja synnyttää erilaisia kiputiloja. Fyysiset vaivat rasittavat psyykettä ja aiheuttavat lisää stressiä ja kestojännityksiä, näin noidankehä on valmis.
Masentuneilla ihmsillä on tilastollisesti enemmän selkävaivoja kuin muilla. Mahdolliset syyt ovat, että masentuneisuus vähentää halua harrastaa liikuntaa, huonontaa ryhtiä ja saattaa aiheuttaa ylensyöntiä ja ylipainoa. Tosin pitkäaikainen selkäkipu tai -särky voi myös aiheuttaa ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.