Jännitysniska Tension neck
Jännittynyt ja kipeä niska-hartiaseutu on varsinainen kansantauti tänä päivänä. Kahdeksan kymmenestä niskavaivaisesta on yli 30-vuotias nainen. Suurin syy tähän on, että naisilla on hartioissa vain puolet miesten lihasvoimasta.
Jännitysniskan oireet ovat lihasväsymys, jomotus, päänsärky, huimaus ja käsien puutuminen. Oireet pahenevat työpäivän mittaan ja yksipuolisen rasituksen yhteydessä. Hieronta auttaa hetkellisesti. Röntgenkuvassa näkyy usein oikoryhtiä. Pitkään kestänyt lihasjännitys niskassa voi aiheuttaa jäykkyyttä ja/tai nikama-lukkiutumia itse niskarangassa. Silloin tarvitaan naprapaatin, koulutetun kiropraktikon, osteopaatin tai OMT-fysioterapeutin antamaa nikamakäsittelyä.
Tausta
Niskavaivojen taustalla ovat yksitoikkoiset työasennot, kotityöt, kauppakassien kantaminen, tunnollinen, stressi, huonot ihmissuhteet, huolehtiva luonne ja heikko lihaskunto. Oireet ovat usein peräisin lihaksista. Kuluneet niskanikamat ja välilevyt oireilevat itsestään suhteellisen harvoin. Yhdistettynä jännittyneisiin lihaksiin ja huonoon ryhtiin, ne aiheuttavat kuitenkin usein oireita. Pää on painava ja niska-lihakset hennot. Jos ryhti on huono ja leuka työntyy eteenpäin niskanikamat, pikkunivelet, välilevyt ja lihakset rasittuvat kolme kertaa normaalia enemmän pään painosta. Niskan huono ryhti altistaa kestojännitystilan syntymisen leukalihaksiin, hampaiden yölliseen narskutteluun ja purentaongelmiin. Jos ryhti on ollut huono pitkään sen korjaaminen vie aikaa. Lihakset eivät enää tunnista miltä oikea ryhti tuntuu.
Ryhtiharjoitus! Kävele, istu ja tee yksinkertaisia kotiaskareita herne- tai riisipussi pään päällä hetken aikaa joka päivä niin ryhti paranee.
Jännityspäänsärky
Jännityspäänsäryn syy on niskalihasten kestojännitys, josta seuraa nikamien jäykistyminen ja lukkiutuminen. Jännitysperäinen päänsärky pahenee usein iltapäivällä. Yksi jännityspäänsäryn muodoista on viikonloppupäänsärky. Monet jännityspäänsärkypotilaat kärsivät myös migreenistä. Jännityspäänsärky onkin usein migreenin laukaisija ja hoidattamalla jännityspäänsärkyä, migreeni-kohtausten määrä usein vähenee ratkaisevasti. Sekä jännityspäänsäryn, että migreenin taustalla voi myös olla purentaongelmia. Jos on vaikea avata suuta kunnolla ja/tai kipuja leukanivelien kohdalla aamuisin kannattaa mennä purentaongelmiin erikoistuneelle hammaslääkärille.
Eroon niska-hartiajännityksestä
Vahvista yläselän lihaksistoa
Vähennä stressiä
Korja työasennot ja ryhtivirheet
Jos teet istumatyötä, nouse mahdollisimman usein liikkumaan
Älä tee käsitöitä
Venyttele säännöllisesti
Vältä staattisia asentoja. Esimerkiksi sisäkaton maalaus on niskalle myrkkyä
Suoja niskasi vedolta
Älä pureskele purukumia
Suorita taukojumppaa 2-3 kertaa päivässä
Pyri selvittään mahdolliset ihmissuhdeongelmat kotona ja työpaikalla
Yritä löytää juuri sinulle sopiva keino rentoutua