Piikkilanka silmissä
Vuotavatko silmäsi herkästi? Niin hullulta kuin se kuulostaakin, sinulla on todennäköisesti liian kuivat silmät. Ongelma on yleinen, jopa 40% kaikista ihmisistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa kuivien silmien oireista. Oireet ovat: roskantunne, kuivuus, kirvely, kutina, punoitus, polttelu, vetistyys, väsyneisyys, valonarkuus, näöntarkkuuden vaihtelevuus ja helposti ärtyvät silmät.
Kyynelneste on geelimäinen voiteluaine. Räpyttelessä se levittäytyy tasaisesti silmän pinnalle. Kun tuijjottelee tarkasti tietokoneruutua, kirjaa, televisiota ei tule räpyteltyä tarpeeksi usein ja silmät kuivuvat. Tuuli, pakkanen, kuiva sisäilma, korkea lämpötila/kuumuus ja ilmastointi pahentaa kuivien silmien oireilua. Kuka tahansa voi kärsiä kuivista silmistä, mutta oireet yleistyvät iän myötä. Naisilla oireet alkavat usein vaihdevuosien yhteydessä.
Kuivasilmäisyys on yleensä itsestään syntyvä ilmiö, mutta se voi myös johtua erilaisista sairauksista ja lääkityksistä. Kun kyynelerityksen määrä ja laatu on kerran huonontunut, siitä ei pysty parantamaan. Hoito keskittyy oireiden lievittämiseen.
Kuivasilmäisyyttä aiheuttavia tauteja: kilpirauhasen vajaatoiminta, nivelreuma, diabetes, Sjögrenin oireyhtymä, allergia, ruusufinni, tali-ihottuma.
Kuivasilmäisyyttä aiheuttavia lääkkeitä: beetasalpaajat, nesteenpoistolääkkeet,
monet antihistamiinit, useat psyykkeenlääkkeet, aknelääke isotretinoiini, monet silmäpainelääkkeet sekä useat unilääkkeet.
Kuivien silmien hoitaminen
Räpyttele usein
Pidä silmät kiinni vähän välein
Hanki ilmakostutin
Käyä kosteuttavia silmätippoja, sekä ennaltaehkäisevästi että oireita lievittävästi. Geelimäiset silmätipat kostuttaa pidempään ja ovat siksi parempi valinta
Vältä mahdollisuuksien mukaan kuumia, kuivia ja tuulisia paikkoja
Käännä auton ilmastoinnin ilmavirtaus pienelle ja pois kasvoilta
Laskettelessa kannattaa käyttää laskettelulaseja, ei aurinkolaseja.
Taitovirheleikkauksen jälkeen silmät ovat muutaman kuukauden verran tavallista kuivemmat, mutta asia korjaantuu yleensä itsestään.
lähteet: http://www.silmalaakariyhdistys.fi/fin/silmataudit_ja_nakeminen/kuivat_silmat/ http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00669