Eroon vatsan turvotuksesta
Turvonnut vatsa on varsinainen riesa! Vatsa pömpöttää pinkeänä kuin rummunnahka, kurisee kiusallisesti, röyhtäisyttää ja olo on surkea. Liikuessa oksettaa, eikä pysty vetäämään napaa kiinni selkärankaan, koska vatsa on kuin ilmapallo.
Vatsan turvotus johtuu suolistokaasuista. Niitä syntyy keskimäärin noin litra päivässä, tosin henkilökohtaiset erot ovat suuria. Suolistokaasut koostuvat hiilidioksidista, typestä, vedystä ja metaanikaasusta. Osa suolistokaasuista syntyy nielemällä, mutta suurimman osan tuottaa paksusuolessa elävät bakteerit.
Yleisin syy suureen kaasumäärään on ravinto. Kun haluaa selvittää mitkä ruoka-aineet aiheuttavat vatsan turpoamista ja ilmavaivoja, pitää ottaa huomioon ruoansulatukseen menevä aika. Ruuan kulkeutuminen suusta paksusuoleen kestää useita tunteja. Turvotusta aiheuttavia ruokia selvitetään jättämällä pois yksi ruoka-aine per ateria ja pitämällä kirjaa oireiden mahdollisesta vähenemisestä.
Toiminnaliset vatsavaivat
Sana toiminnallinen tarkoittaa sitä, että vatsasta ei löydy elimellistä vikaa. On arvioitu, että jopa 25 % ihmisistä kärsii kyseisistä vaivoista.
Turvonnut vatsa, runsaat ilmavaivat, kouristavat vatsakivut, huono olo, äkillinen ripuli, papanamainen ulostus tai ummetus johtuvat usein toiminnallisista vatsavaivoista. Ärtynyt paksusuoli on hyvä esimerkki tällaisesta vaivasta. Siinä suolistoseinämät reagoivat suolistokaasujen aiheuttamaan venytykseen. Kaasut saattavat myös jäädä jumiin paksusuolen mutkiin ja tästä aiheutuu turvotusta ja kipuja.
Normaalisti toimivassa paksusuolessa ruoka kulkee eteenpäin säännöllisten lihassupistusten avulla. Ärtyneessä suolessa supistukset ovat epäsäännöllisiä. Kun supistukset ovat liian nopeita syntyy ripulia ja kivuliaita kramppeja, liian hitaat supistukset taas aiheuttavat ummetusta ja lievää särkyä. Tyyppillistä on, että oireet tulevat ja menevät. Ärtynyt paksusuoli ei ole vaarallinen, sen kanssa on vaan opittava elämään.
Toiminallisiin vatsavaivoihin ei onneksi liity riskiä saada tulehduksellisia suolistosairauksia tai syöpää.
Ummetus
Ummetuksesta puhutaan kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa ja uloste on kuivaa ja kovaa. Se on yleistä kun päivärytmi vaihtelee paljon. Esimerkiksi matkustaminen aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä ummetusta, erityisesti kun aikaerot ovat suuria. Kotona tai matkoilla on hyvä aloittaa aamu juomalla pari lasillista vettä tyhjään vatsaan. Tämän lisäksi kannattaa yrittää tyhjentää suoli samaan aikaan joka päivä, esimerkiksi aamiaisen jälkeen.
Kuiturikkaat puurot, pähkinät ja liukuvia kuituja sisältävät hedelmät ovat parhaita aamupaloja ja ennaltaehkäisevät ummetusta. Kuituja on hyvä nauttia päivän jokaisella aterialla. Huom! Kun kuitujen määrää lisätään, on muistettava juoda enemmän vettä, muuten suolisto voi mennä todella tukkoon.
Muistutus: Jatkuva ulostuslääkkeiden käyttö ei ole suositeltavaa.
Stressi
Ärtynyt paksusuoli on osittain psykosomaattinen vaiva. Ongelmat yksityiselämässä tai työpaikalla, sulkeutunut herkkä personallisuus, täydellisyytten pyrkiminen ja masennus ovat tekijöitä, jotka laukaisevat ja voimistavat ärtyneen paksusuolen oireita. Samat tekijät myös lisäävät ohutsuolen supistelua.
Liikunnan tärkeys
Viime vuosina toiminnalliset vatsavaivat ovat yleistyneet rajusti, yksi suurimpia syitä tähän on liikkunnan vähentyminen. Mitä vähemmän liikkuu, sitä hitaammin suolisto toimii ja sitä herkemmin suolisto reagoi stressiin.
Säännöllinen liikunta vähentää ilmavaivojen aiheuttamaa turvotusta ja nopeuttaa suoliston motoriikka. Täytyy kuitenkin muistaa olla kärsivällinen, tulokset eivät näy tai tunnu heti ensimmäisen lenkin tai jooga tunnin jälkeen. Liikunnan on oltava säännöllistä ja sitä on harrastettava pitkän aikaa (viikkoja) ennen kuin pömppö olo katoaa.
Vatsa tasapainoon
1. Syö säännöllisesti, pieniä aterioita useita kertoja päivässä.
2. Syö hitaasti ja pureskele kunnolla.
3. Käytä maitohappobakteerivalmistetta. Ne ylläpitävät suoliston normaalia bakteerikantaa, edistävät ruoansulatuskanavan hyvinvointia ja vahvistavat yleisesti ottaen elimistön luontaista vastustuskykyä. Mitä paremmassa tasapainossa suoliston bakteerikanta on, sitä vähemmän vatsavaivoja.
5. Vältä ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita. Jos ra´at kasvikset aiheuttavat oireita, nauti niitä kypsenettynä (keitettynä) ja syö vain yksi hedelmä kerrallaan.
6. Yritä olla stressaamatta.
7. Syö paljon kuituja. Lisää kuitupitoisten kasvisten, hedelmien ja kokojyvätuotteiden käyttöä. Kuitujen lisääminen ruokavalioon saattaa alussa lisätä turvotusta ja ilmavaivoja, mutta pidemmän päällä ne helpottavat oloa. Niiden määrää ruokavalioon lisätään vähitellen, jotta vatsa ehtii tottua niihin. Muista juoda paljon vettä kun lisäät kuitujen määrää!
8. Vähennä rasvaisten ruokien määrä, ne stimuloivat suoliston peristatiikkaa eli lihassupistuksia.
9. Juo pari litraa vettä päivässä.
10. Pyri harrastamaan liikuntaa säännöllisesti 45-60 minuuttia 3-4 kertaa viikossa, edes hyötyliikunnan muodossa
Vatsaa turvottavat ruoka-aineet
-palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit
-kaalit
-sipulit ja valkosipuli
-paprika
-sienet, jos ei siedä sienisokeria
-rasvainen ruoka kuten paistetut ruoat, voi, margariinia, kermakastikkeet ja juustot
-rasvainen liha ja kananmunat
-tuore ruisleipä
-suuret määrät hedelmiä ja vihanneksia, varsinkin raakoina
-peruna ja maissi
-limsat, erityisesti kolajuomat ja kevytlimsat
-kahvi ja tee
-suklaa
-tuoreet hiivapohjaiset leivät ja leivonnaiset
-maitotuotteet, jos on laktoosi-intoleranssi
-vahvat mausteet
-keinotekoiset maku- ja säilöntäaineet
-xylitoli
-kuplivat kivennäisvedet ja pirtelöt
-purukumi
-tupakanpoltto
Hieronta voi lievittää
Vatsan kevyt hierominen pienin pyörivin liikkein alkaen alhaalta oikealta, ylös oikeaan kylkikaareen, vasempaan kylkikaareen ja alas vasemalle lievittää pingoitusta ja edistää vatsan toimintaa.
Hakeudu lääkäriin kun:
-Vatsa on turvoksissa ja sinulla on ilmavaivoja ja kipua, vaikka olet kokeillut kaikki kotikonstit. Taustalla voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti tai jopa syöpää.
-Ulosteen tai suolistoilman mukana tulee limaa tai verta.
-Ulostamistiheys muuttuu oleellisesti.
-Uloste on tumma ja tervamainen.
-Vuorotellen ripulia ja ummetusta.
-Ulostaminen on kivuliasta ja peräaukosta tulee verta.
-Ilmavaivoihin liittyy äkillisiä, sietämättömän kovia vatsakipukohtauksia.
-Oireet muuttuvat yhtäkkiä täysin erilaiseksi kuin aikaisemmin.
-Laihdut ja yleiskunto on heikentynyt.
Gastroenterologit suosittelevat, että yli 50-vuotiaille tulisi kolonoskopia. eli paksusuolen tähystys tehdä aina suolen toiminnan muuttuessa.