top of page

Blog

Detox-opas


Detox on lyhennys englanninkielisestä sanasta detoxification=myrkyn poisto. Sana myrkky kuulostaa hieman rankalta, mutta stressi, liikunnan ja unen puute, ilmasaasteet ja ympäristömyrkyt, runsas alkoholin käyttö ja epäterveellinen syöminen aiheuttavat tosissaan haitallisten, jopa myrkyllisten kuona-aineiden kertymistä elimistöön. Detox on siis elimistön suursiivous-sisäinen ja ulkoinen peruspuhdistaminen.

Detoxin hyödyt

-Enemmän energiaa ja tasapainosempi mieli

-Kevyempi, kokonaisvaltaisesti parempi olo

-Kirkkaampi, sileämpi iho ja kiiltävämmät hiukset

-Vähemmän turvotusta niin vatsassa, kuin yleisestikin

-Säännöllisempi vatsantoimintaa

-Vähemmän särkyjä

-Vähemmän epäterveellisiä mielitekoja

-Terveellisemmät elämäntavat ja ruokailutottumukset

Detox ei ole laihdutuskeino, vaan askel terveellisempään ja kevyempään elämään

Elimistön puhdistuslaitokset

Maksa on aineenvaihdunnan keskus ja elimistön suurin rauhanen, joka puhdistaa elimistöä tuhoamalla baktereita, käsittelemällä lääkeaineita ja ravinnossa olevia myrkkyjä ja kuona-aineita. Aineet poistuvat virtsaan tai sapen kautta suoleen. Tämän lisäksi maksa valmistaa tärkeitä valkuaisaineita ja erittää rasvoja pilkkovaa sappinestettä ruuansulatuskanavaan. Se varastoi ja säätelee rasva-aineiden, proteiinien rakenneosien ja verensokerin määrä veressä.

Suolisto pilkkoo entsyymien avulla ravintoaineet, jotka imeytyvät ohutsuoliseinämien läpi verenkiertoon. Jäljellä jää sellaiset ravinnon osat, joita suolisto ei voi pilkkoa eikä imeyttää, sekä bakteerit ja nämä kaikki poistuvat ulosteena. Runsas kuitujen syönti ja vedenjuonti nopeuttaa ravintoaineiden kulku suolistossa ja uskotaan pitävän suolistoseinämät puhtaina. Puhtaat terveet suolistoseinämät ja terve suolistobakterikanta estävät kuona-aineiden imeyttymistä verenkiertoon. Epäterveelliset elintavat rasittavat suolistoseinämiä ja heikentävät niiden toimintaa, jolloin kuona-aineet pääsevät helpommin suolistoseinämien läpi verenkiertoon.

Munuaiset säätelevät neste-, suola- ja happoemästasapainoa, sekä tuottavat ja käsittelevät hormoneja. Tämän lisäksi munuaiset tuottavat virtsaa ja suodattavat kuona-aineita verestä virtsaan.

Keuhkot poistavat verestä hiilidioksiidia ja siirtävät happea vereen.

Ihon hikirauhaset haihduttavat hien mukaan jonkun verran kuona-aineita elimistöstä, lymfasysteemin avustamana.

Akupunktio ja lymfahoito tukevat elimistön puhtaanpitolaitokset

Detox ei sovi

-jos sinulla on flunssaa tai muuta kuumetautia

-ilman lääkärin lupa jos sairastat diabetesta, kihtiä, reumaa, sydäntautia tai syöpää

-jos olet raskaana tai imetät

-jos olet vielä kasvuiässä, alipainoinen tai olet joskus kärsinyt syömishäiriöstä

Valmistautuminen Detoxiin

-Lopeta vähitellen 1-2 viikon aikana kahvijuonnin, alkoholin ja tupakan käyttöä.

-Vähennä samanaikaisesti rasvan, sokerin, valkoisen jauho- ja lihatuotteiden käyttöä.

-Syö 2-3 päivää ennen Detoxin aloittamista kevyttä kasvisvoittoista ruokaa.

-Suorita suolihuuhtelun Detoxin aloittamista edeltävänä iltana.

-Valitse rauhallisen ajankohdan ja aloita Detoxin perjantaina. Voit rauhassa kärsiä alkuajan sivuvaikutuksista kotona.

-Osta jos mahdollista kaikki Detox-tarvikkeet etukäteen koko kuurin ajaksi.

Kielettyjen listalla Detoxin aikana

-alkoholi -kahvi

-musta tee -valkoinen sokeri

-suola -tupakanpoltto

-punainen liha -maitotuotteet

-valkoiset jauhot -muut lääkkeet kuin lääkärin määräämät

Detoxin väliaikaiset vaikeudet

Alla olevat oireet ovat yleisiä Detoxin 2-3 päivänä, sitten helpottaa. Suolihuuhtelu lievittää tuntuvasti.

-Päänsärky

-Huono, jopa flunssainen olo

-Väsymys ja heikkous

-Ilma- ja muita vatsavaivoja

-Finnejä, näppylöitä, ihottuma

-Lihaskipuja

-Pahanhajunen hengitys ja hiki

-hermostuneisuus ja ärtyisyys

Vesi-Detox

Yhden päivän vesi-Detox on halpa ja helppo pikapuhdistaja, eikä vaadi mitään valmistautumista. Pidemmän aikaisesta vesi-Detoxista asiantuntijat ovat eri mieltä. Voit toistaa yhden päivän Detox-kuuri säännöllisesti, jopa kerran viikossa.

Ohje: Juo yhden päivän aikana ainoastaan 2 -3 litraa puhdasta vettä ja yrtti- ja /tai vihreätä teetä. Suorita suolihuuhtelun illalla ja seuravana aamuna.

Kenelle sopii? Kevyttä Detoxia tarvitseville.

Sitruunamehu-Detox

Luonnonlääkärin Stanley Burroughsin yli 30 vuotta sitten kehittämä sitruunamehu-palmusiirappi-cayennepippuri Detox, Master Cleanser, on helppo, edullinen ja todella tehokas. Vaikutus perustuu vaahtera-palmusiirapin kivennäis- ja hivenaineisiin ja sitruunan C-vitamiineihin ja bioflavonoideihin. Sitruunan emäksinen vaikutus tehostaa puhdistautumisprosessia. Cayennepippuri irrottaa limaa, puhdistaa suolistoseinämiä, vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Tämä on erinomainen cocktail sisäiseen puhdistukseen ja elimistön tasapainottamiseen.

Ohje: Sekoita juoman alla olevan ohjeen mukaan ja juo 2-3 litraa pitkin päivää 7-10 päivän aikana. Juo myös puhdasta vettä. Vatsa pitää tyhjentyä 2-4 kertaa päivässä. Sitruunamehu-Detoxin yhteydessä suositellaan perinteisesti vatsan puhdistamista juomalla merisuolaliuosta päivittäin, mutta moni kokenut käyttäjä vannoo suolihuuhtelujen puolesta.

1 l litran ohje:

1/2 - 3/4 dl vaahtera-palmusiirappia

1/2 - 3/4 dl tuorepuristettu sitruunamehua

ripaus cayennenpippuria

8-9 dl vettä

Sitruunamehu-Detoxin jälkeen: Tämä vaihe on miltei yhtä tärkeä kuin itse Detox-kuuri.

Päivä 1. Juo 1 l Detoxjuoma, muutamaa lasia vastapuristettua appelsiini-ja/tai ananasmehua ja loput vettä yhteensä 3 litraa.

Päivä 2. Aamulla juot appelsiini-ja/tai ananasmehua ja syöt hedelmän. Syö muutaman hedelmän välipalaksi ja lounaaksi ananas- tai omena-porkkanaraastetta, johon olet lisännyt hieman vaahterapalmusiirappia. Illalliseksi syöt taas raastetta tai hedelmäsalaatin.

Päivä 3. Jatka mehujen juominen ja hedelmien syöminen. Syö aamiaiseksi pienen palan täysijyvänäkkäriä. Lounaalla ja illallisella syöt itse tehtyä vihanneskeittoa, johon voit illalla lisätä vähän täysijyväriisiä. Odota vielä 2-3 päivää ennenkuin syöt kananmunia, maito- tai lihatuotteita ja muista syödä pieniä annoksia.

Kenelle sopii? Tehokasta Detoxia tarvitseville.

Kevennetty sitruunamehu-Detox: yhdistä sitruunamehu-Detoxia raakaravinto-Detoxiin, korvaamalla iltapalan 2-3 lasillisella sitruunamehu-Detoxilla ja suorittamalla suolipuhdistuksen joka aamu.

Kenelle sopii? Kevyttä Detoxia kaipaaville.

Varo hampaitasi!

Hedelmät, hedelmämehut ja erityisesti sitruunamehu-vaahterasiirappijuoma aiheuttaa hampaiden happohyökkäystä. Älä harjaa hampaitasi juomisen jälkeen, vaan purskuttele suusi vedellä, maidolla tai suuvedellä. Xylitolipurkka toimii myös, mutta se voi herättää näläntunnetta.

Mehupaasto-Detox

Vanha kunnon mehupaasto on loistava Detox-menetelmä! Suositeltava kesto on 4-7 päivää, mutta jotkut kokeneet pitävät useiden viikon kuuria. Voit myös pitää 1 puhdistava mehupäivä viikossa. Vogelilla on valmiit mehupaastopaketit, jotka sisältävät ohjeet ja kaikki tarvitsemasi tuotteet 5 päivän mehupaasto-Detoxiin. Suurin osa paketin mehuista on maitohapposia ja emäsylijäämäisiä, joka on tärkeää Detoxin aiheuttaman happamuustilan neutraloimiseksi ja suoliston tervellisen bakteerikannan vahvistamiseksi. Voit myös tehdä mehut ja kasvisliemet itse.

Ohje: Juo päivän mittään pienin kulauksin ja ”pureskellen” vedellä laimennettuja huonelämpöisiä luomu kasvis- ja hedelmämehuja. Mehujen lisäksi juot lämmintä kasvislientä ja puhdasta vettä tai Molkosanvettä sekä yrttiteetä. Päivittäinen nestemäärä kuuluu olla noin 3 l. Suorita suolihuuhtelun 1-2 kertaa päivässä.

Mehupaasto-Detoxin jälkeen: Syö muutaman päivän aikana kevyttä kasvispainotteista ruokaa ja juo edelleenkin vähän mehuja, kasvislientä, vettä ja teetä yhteensä 3 l. Lisää maitotuotteet vähitellen. Vältä suolaa, sokeria, lihaa ja kalaa 3-4 päivään. Lisätietoja: http://www.vogel.fi/kuurit/Paasto/

Kenelle sopii? Tehokasta Detoxia tarvitseville.

Tyhjän vatsan aiheuttamaan unettomuuteen auttaa yrtti-iltatee

Raakaravinto-Detox

Tämän kuurin terveellisyys ja puhdistava vaikutus perustuu korkeaan vitamiini-, entsyymi- ja kuitupitoisuuteen, sekä ruoka-aineiden puhtauteen. Sopiva raakaravinto-Detox kesto on yhdestä viikonlopusta, eli 3 päivästä kuukauteen. Suolipuhdistus ei ole vältämätön, mutta suositeltava kuurin alussa ja lyhyen viikonloppukuurin yhteydessä. Jos vatsasi ei kestä raakoja vihanneksia, voit syödä vihannekset kevyesti höyrytettynä mutta hedelmät ja marjat raakana.

Ohje: Syö päivän mittaan ainoastaan kypsentämättömiä luomu- hedelmiä, -marjoja, -vihanneksia ja siemeniä, jyviä, pähkinöitä. Juo erilaisia luomuvihannes-, luomuhedelmämehuja ja -pirtelöitä, sekä puhdasta vettä ja vihreätä teetä, yhteensä 2 1/2 – 3 litraa päivässä.

Raakaravinto-Detoxin jälkeen: Lisää maito-, kala-, lihatuotteet varovasti vähitellen muutaman päivän aikana.

Kenelle sopii? Kaikille joille neste-kuuri tuntuu ylipääsemättömän vaikealta ja joille näläntunne on suuri kärsimys. Detoxtarpeen aste ratkaisee kuurin kesto. Migreenistä kärsiville.

5 päivän riisi-Detox

Vogelin kehittämän puhdistavan ja keventävän riisikuurin aikana syöt höyrytettyä täysjyväriisiä, sipulia ja omenia ja juot Molkosan-vettä, yrttiteetä ja porkkanamehua. Kuitu- ja ravinnerikkaan kuurin tulosta voit ylläpitää yhdellä riisipäivällä viikossa. Riisikuuri sopii kaikille, mutta on erityisen suositeltava jos on kohonnut verenpaine ja korkeat kolesteroliarvot. Lisätietoja: fi.avogel-server.org

Ohje: Keitä tai höyrytä mieluiten jo edellisenä päivänä 100 g täysjyväriisiä ja 200 g sipulia. Jakaa 3-4 osaan ja syö päivän mittaan. Juo amulla ja n. tuntia ennen nukkumamenoa ja muutama kertaa päivän aikana 2 ½ dl puhdasta vettä, johon on sekoitettu 2 rkl Molkosania. Porkkanamehua juodaan 2 dl päivässä ja yrttiteetä sen verran että kokonaisnestemäärä on vähintään 2 l. Välipaloiksi syöt 3 keskikokoista luomuomenaa. Muista pureksia omenat ja riisi kunnolla. 5 päivän riisikuuriin tarvitset:

500 ml Molkosania 500 g Vogelin luomuviljeltyä täysjyväriisiä Herbamare-kasviliemitiivistettä (vähäsuolaista) 2 pulloa Biotta Porkkanamehua 3 kg luomu omenia 1 kg mietoja luomu ruokasipuleita Yrttiteetä, hunajaa

Kenelle sopii: Kaikille joille neste-kuuri tuntuu ylipääsemättömän vaikealta

ja joille näläntunne on suuri kärsimys. Migreenistä kärsiville.

Minttuteen juominen Detoxin aikana lievittää pahanhajuinen hengitys

Perunavesi-Detox

Tämä vanha luotettava puhdistusmenetelmä sopii mehupaasto-, raakaravinto-Detoxin tehostajaksi, tai puhdistavaksi juomaksi tavallisen ruokavalion ohella. Herkkujuoma se ei ole, mutta hyvänolon tunne korvaa makunystyröiden kärsimykset.

Ohje: Laita 6 kuorittua, paloiteltua luomuperunaa 8 dl veteen ja lisää puolikkaan sitruunan mehu. Anna seistä yön yli. Siivilöi perunat pois ja kaada lasiin. Odota kunnes tärkkelys on laskeutunut lasin pohjaan ja juo tyhjään vatsaan. Juo loput parissa erässä päivän aikana. Voit myös jatkuvasti juoda 1 lasi perunavettä tyhjään vatsaan joka aamu. Toinen valmistustapa on laittaa raakaa perunaa mehulinkoon ja juoda sellaisenaan tai vedellä laimenettuna.

Kenelle sopii: Kaikille jotka haluavat lisää tehoa toiseen Detox-kuuriin tai helppoa päivittäistä ylläpito-Detoxia. Erityisen hyvin perunavesi-Detox sopii jos kärsii allergioista, nivelvaivoista, reumasta tai kihdistä.

TÄRKEÄÄ! Suolipuhdistus

Suolipuhdistus Detoxin aikana on todella tärkeä paitsi sisäisen siivouksen, myös ikävien sivuoireiden ja näläntunteen torjumiseksi. Yleisimmät menetelmät ovat glaubersuolaa, laksatiivista teetä, merisuolaliuoksen juominen tai suolihuuhtelu. Glaubersuola ja laksatiiviset teet voivat aiheuttaa aikamoisia vatsaväänteitä, joten kokeile ensin merisuolaliuoksen juominen tai suolihuuhtelut, eli peräruiskeet. Unohda mahdolliset ennakkoasenteet suolihuuhtelun suhteessa! Se on vaivaton suorittaa ja tuo välittömästi hyvän olon. Suolihuuhteluvälineet saa apteekista.

Merisuolaliuos: Sekoita vajaa 2 teelusikallista joditonta merisuolaa noin 3 dl haaleaan veteen ja juo tyhjään vatsaan joka aamu. Ei sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville.

Suolihuuhtelu suoritetaan joka aamu ensimmäisestä Detox-päivästä lähtien ja olon sitä vaatiessa useamminkin esimerkiksi aamuin ja illoin. Välineet saat apteekista. Ohje:

-Täytä puolentoista litran pussi haalealla vedellä.

-Voitele letkun pää rasvaisella voiteella ja aseta se riittävän syvälle peräaukkoon.

-Istu wc:n päällä tai makaa kyljellä ja yritä laskea ainakin puoli litraa vettä suoleen kerrallaan. Pidättele hetken. Vatsan hierominen tehostaa puhdistumista. Jos ei mahdu tarpeeksi vettä kerralla, huuhtelun voi suorittaa useammassa erässä. Suolihuuhteluveteen voi lisätä 1 rlk Molkosaania.

Voit myös käydä tehokkaassa koneellisessa suolihuuhtelussa hoitolassa.

Syökö Detox-kuuri lihasmassa? Detoxin johtaa elimistön ravintovarastojen tyhjentämiseen. Tuloksena maksa alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoneja, joita elimistö käyttää energiana. Ketoottinen tila on vahvimillaan Detox-kuurin 3-7 päivän jälkeen ja sen huomaa esimerkiksi imelänä hajuna. Ketoosilla on elimistöä happamoitava tila, mutta sillä on myös positiivisia vaikutuksia: Ketonit säästävät lihaskudosta ja vähentävät näläntunnetta.

Sielullinen Detox

Sisäisen Detoxin aikana on nälkä, joskus huutava sellainen! Paras tapa viedä ajatukset pois nälästä on keksiä nautittavaa tekemistä. Ulkoinen Detox perustuukin itsensä hellävaraiseen ja nautinnolliseen hoitamiseen. Järjestä itsellesi omaa aikaa. Käy saunassa, avannossa, pitkässä kylvyssä, kosmetologilla tai aromahieronnassa. Osta hyvän kirjan tai vuokra DVD:n, jonka olet pitkään halunnut nähdä. Käperry filtin alle sohvan nurkkaan ja nauti.

Ulkoinen Detox

Sisäisen Detoxin aikana iho puhdistuu sisältäpäin. Jos elimistö on hyvin saastunut, puhdistusprosessi saattaa näkyä näppylöinä, finneinä, paiseina, jopa pieninä haavoina tai yleisenä ihoärsytyksenä. Mitä nopeammin puhdistut, sitä nopeammin ihosi rauhoittuu ja kirkastuu.

Hikoilu on ihon tärkein puhdistaja. Jos iho on pintakuiva ja tukossa, hikoilu vaikeutuu ja iho alkaa ”kukkimaan”. Vartalon ja kasvojen kuorinta on ehdoton edellytys ihon puhdistautumiselle sisäisen Detoxin aikana. Kuori perusteellisesti ennenkuin menet saunaan tai kylpyyn joko kuorinta-aineella, karhealla sienellä tai harjalla.

Saunominen Detoxin aikana pitää olla lempeä ja rentouttava rituaali, joka puhdistaa niin kehoa kuin sieluakin. Kovia löylyjä pitää välttää, koska ne voivat aiheuttaa heikkoutta ja pyörrytystä. Odota kunnes hiki nousee pintaan ennenkuin heität löylyä. Saunan lämmin kosteus edistää verenkiertoa ja pehmentää ihoa ja hikoilessa kuona-aineet kulkevat syvältäkin ihosta. Mene saunan jälkeen suihkuun ja sitten rentoutumaan. Muista juoda vettä.

Sisäisen Detox-kuurin aikana voi olla hieman viluinen olo. Verenkierron vilkastuttamiseen ja kuona-aineiden poistamiseen auttaa saunomisen lisäksi viileä suihku tai avantouinti/kylmäallas, päivittäinen kuivaharjaus ja kevyt liikunta, mieluiten ulkona. Pyri tekemään vähintään puolen tunnin reipas kävelylenkki joka päivä. Muita sopivia liikuntamuotoja ovat uinti, pyöräily, jooga, pilates tai venyttely.

Puhdistavien ravintoaineiden Top 10

1. Vihreät lehtivihannekset kuten salaatit, pinaatti, vesikrassi, hennot voikukukanlehdet ja myös vehnänoras sisältävät kivennäisaineita ja paljon klorofylliä, joka suojaa maksaa ja auttaa elimistöä puhdistautumaan ympäristömyrkyistä.

2. Hedelmät sisältävät paljon C-vitamiinia, joka on sekä tärkeä antioksidantti että sisäinen puhdistaja.

3. Valkosipuli ennaltaehkäisee sydän ja verisuonitauteja, estämällä veritulppien syntymistä ja laskemalla veren kolesteroli- ja triglyseriditasoa. Se on luonnon antibiotti ja edistää ruoansulatuksen ja elimistön puhdistautumista.

4. Vihreä tee on voimakas antioksidantti ja ja maksan vahvistaja. Se tehostaa aineenvaihduntaa, varsinkin rasva-aineenvaihduntaa ja vähentää nälän tunnetta.

5. Kaalit sisältävät tärkeitä kivännäisiä ja vitamiineja. Kaalit tukevat puhdistavien maksaentsyymien toimintaa, torjuvat bakteeriperäisiä tulehduksia sekä vähentävät ulkoisesti käytettynä turvotuksia ja tulehduksia.

6. Kuidut edistävät suolentoimintaa, antavat kylläisyyden tunnetta, alentavat veren haitallista kolesterolia ja puhdistavat suolistoa kuona-aineista. Vihannesten ja hedelmien sisältämät vesiliukoiset kuidut ovat erityisen terveellisiä. 7. Siemenet ja pähkinät kuten esimerkiksi seesamsiemenet suojaavat maksasoluja erilaisten myrkkyjen haittavaikutuksesta.

8. Sipuli parantaa ruuansulatusta, vahvistaa suoliston oma bakteerikanta, edistää sappierityksen, sekä vähentää suoliston hiiva- ja käymistiloja.

9. Merilevä sisältää lukuisia arvokkaita kivennäis- ja hivenaineita, proteiineja, vitamiineja ja kuituja, joiden avulla se puhdistaa elimistöä kuona-aineista ja myrkkyistä. Vogelin Kelpasan-puriste 8,95 € on edullinen merilevävalmiste.

10.Tomaatti puhdistaa maksan, hidastaa ikääntymistä, ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja sisältää tehokkaita antioksidantteja.

Pysyvästi puhdas

Detox-kuurin jälkeen olet sisäisesti ja ulkoisesti putipuhdas! Tämän parempi tilaisuus aloittaa uuden terveemmän, puhtaamman elämän tai laihdutuskuurin ei tule. Nyt olet täynnä energiaa, keventynyt, nukut hyvin, ihosi loistaa sileänä ja kuulaana, tukkasi kiiltää, vatsa on litistynyt ja suolisto toimii moiteettomasti. Kun elimisto on puhdas on helpompi pysyä tavoitepainossa.

-Syö vähintään 5 annosta luomuvihanneksia, -hedelmiä ja marjoja päivässä.

-Pyri päivittäin vähintään kerran syömään kaikki yllä olevat Detox-ruoka-aineet.

-Juo 2-3 litraa vettä tai vihreätä teetä päivässä.

-Vältä einekset, kevyttuotteet, sipsit ja karkit.

-Juo mahdollisimman vähän kahvia ja limsaa.

-Kun makeahammasta kolottaa, syö vähän korkealaatuista, tummaa suklaata.

-Vältä valkoisesta jauhosta valmistetut ruoat kuten pastaa ja valkoinen leipää.

-Liikku päivittäin vähintään 20 minuuttia.

-Vältä stressiä.

Dirgha Pranayama, eli täydellinen hengitys poistaa kuona-aineita, edistää hapensaantia, rentouttaa mieltä ja kehoa, rauhoittaa hermostoa, puhdistaa ajatuksia ja tuo elinvoimaa, pranaa, elimistöön. Harjoittele Dirgha Pranayama hengitystä näin:

  1. Istu ryhdikkäästi esimerkiksi risti-istunnassa tai mene selinmakuulle. Hengitä hitaasti ja syvään nenän kautta.

  2. Hengitä sisään ensin ikään kuin lantioon saakka, toista muutaman kerran.

  3. Hengitä edelleenkin ensin sisään lantioon saakka ja sitten rintakehän alaosaan, niin että rintakehä avautuu myös sivusuuntaisesti. Hengitä näin muutaman kerran.

  4. Toista 2 ja 3 ja vedä viimeisenä rintakehän yläosaan täyteen ilmaa.

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

bottom of page